Close

Bila mencari kesalahan guna cermin bukan teleskop

Kata bergambar Bila mencari kesalahan, guna cermin bukan teleskop.

Bila mencari kesalahan,
guna cermin
bukan teleskop.

Ada orang memang suka mencari kesalahan atau kesilapan orang lain. Ada yang pakai teleskop dan ada pula yang pakai kata pembesar.

Kalau mencari kesalahan untuk membantu orang ok, tapi jika untuk menjatuhkan orang, ia yang amat menyakitkan hati. Stress benci gila jadinya!

Jangan dilupa, kita bukan sempurna, kita juga pernah buat kesalahan. Pandang cermin, tanya diri tak pernahkah kita buat kesalahan? Dari kesalahan itu kita belajar perbaiki diri. Sebelum kita menyerang kesalahan kecil seseorang, baik kita pikir juga kesalahan yang pernah kita lakukan.

Jika boleh, kepada sahabat-sahabat yang suka mencari kesalahan kawan, kawan sekerja, pasangan, anak-anak ataupun keluarga jangan dilihat saja kesalahan dan menegurnya dengan kasar. Ajar dengan ikhlas. Jangan kita yang pegang teleskop untuk melihat kesalahan tetapi biar mereka yang pegang teleskop itu untuk melihat penyelesaian yang lebih jelas. Ini lebih produktif. Lebih-lebih lagi, tolong  jangan dimalukan depan semua orang.

Abaikan kata-kata ini jika kerja kamu adalah sebagai auditor, akauntan, polis, pengawas kualiti dan sebagainya, kerana kerja sebegitu memang terpaksa mencari kesalahan orang.

Kata gambar siri kehidupan KecekHati.com

Komen aja....

© 2020 KecekHati | WordPress Theme: Annina Free by CrestaProject.